Sokken dragen in bed: goed of slecht?

  • Geplaatst op
  • 0
Sokken dragen in bed: goed of slecht?

Is het nu goed of slecht om met je sokken aan te gaan slapen? Wat zijn de fabels en wat zijn de feiten? Wij hebben het voor je uitgezocht. Ontdek wat wij hebben gevonden!

Waarschijnlijk hebben we het als kind vaak genoeg gehoord. Je mag niet met je sokken aan in bed slapen. Waarom, dat werd niet verteld, maar het was sowieso ‘not done’. Inmiddels zijn wij erachter waarom ze dat vertelden. En weten nu ook dat het fabeltje niet klopt!
 

Fabel: sokken dragen in bed is slecht

Er zouden verschillende redenen zijn waarom je niet met sokken aan zou moeten slapen. In de eerste plaats omdat sokken te strak om je voeten zitten waardoor er geen bloed meer bij zou komen. Dat is natuurlijk gevaarlijk. En heb je al koude voeten, dan worden je voeten dus ook niet warmer als er geen bloed bij komt. Het zou dus ook geen zin hebben om dan sokken te dragen in bed.
 

Andere redenen zouden kunnen zijn dat je bed vuil wordt wanneer je met je sokken aan gaat slapen. Zeker als je gaat slapen met sokken die je al de hele dag gedragen hebt.
 

Tegenwoordig zijn er speciale bedsokken die beide problemen voorkomen. Ze hebben namelijk een wijdere bovenkant zodat ze niet knellen én je trekt ze pas aan het einde van de dag aan, waardoor je altijd met schone voeten je bed in stapt.

 

Feit: met sokken aan slapen vermindert slaapproblemen

Als je dit zo leest, dan betekent dat het dus eigenlijk wel goed is om met sokken aan te gaan slapen. Hoe komt dat? Uit onderzoek is gebleken dat je het beste in slaap kunt vallen met warme voeten. Sterker nog, je slaapt überhaupt beter wanneer je voeten lekker warm zijn. Hoe werkt dat dan?
 

Lichaams- en huidtemperatuur

Het heeft alles te maken met je lichaams- en huidtemperatuur. Voor een goede nachtrust moet je lichaamstemperatuur laag zijn en je huidtemperatuur juist hoog. Door de hoge huidtemperatuur worden de bloedvaten wijder waardoor het bloed beter kan doorstromen. Het bloed gaat naar je huid, waardoor je lichaamstemperatuur daalt en je heerlijk in slaap valt.
 

Van koude naar warme voeten

Wat doe je als je koude voeten hebt? Ga je dan gelijk met je sokken aan slapen? Het beste is om dan eerst je voeten te verwarmen. Bijvoorbeeld door wisselbadjes te nemen van koud en warm water. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding van je voeten. Pas wel op dat je je voeten niet in één keer in een bak met warm water zet of op een hete verwarming legt. Dan warmen je voeten namelijk té snel op en dat is ook weer niet goed.

 

Ga je met koude voeten in je sokken, dan isoleren de sokken de kou en krijg je alsnog geen warme voeten. Dan ben je zelfs beter af zonder sokken in bed.
 

Conclusie: ga met je sokken aan naar bed

Nu in de zomer moet je er misschien niet aan denken, maar binnenkort komt de ‘R’ weer in de maand en worden de nachten weer kouder. Als je dan koude voeten hebt, ga dan gerust met je sokken aan naar bed. Het is misschien niet zo elegant, maar het zorgt wel voor een goede nachtrust. En daar wordt iedereen gelukkiger van!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden